Би-Би-Си: Црвените јаболка полека исчезнуваат, виновник се климатските промени
Иако можете да најдете зелени и жолти јаболка во продавниците, црвените обично се најпопуларни. Сепак, се чини дека црвените наскоро ќе исчезнат од пазарот, јави Би-Би-Си, а климатските промени се виновни за тоа.
Нивоата на тие ензими го контролираат факторот на транскрипција – протеин што го регулира изразниот ген – наречен MYB10, така што колку повеќе MYB10 има, толку е поцрвена кората.
За да добиете целосно црвено јаболко, температурите мора да останат ниски. Затоа што ако се искачат над 40 Целзиусови степени, нивото на MYB10 и на антоцијанинот паѓаат. Како што температурите растат, потешко е да се добие црвена боја на јаболко, откриваат земјоделците.
Сега има се помалку и помалку варијанти, а додатоци често се користат на пазарот за да им се даде на јаболка вештачка боја.
Ново на Сител
-
Тема на денот со Александар Даштевски, претседател на ДИК
-
БРАКО претстави ново електрично возило за чистење
-
ДИК потврди - Во среда ќе се прегласува на 7 избирачки места
-
ДУИ со предупредувања од Мала Речица
-
Мицотакис со нови закани кон идната Македонска Влада
-
Прва официјална посета на Силјановска Давкова ќе биде во Ватикан и Рим
-
9 месечно бебе донесено во итната помош без знаци на живот
-
Полициска службеничка мамела социјалци за станови