Свет
19. February 2020 - 16:11

Амстердам размислува да ја забрани марихуаната за туристите

Амстердам ја разгледува можноста да воведе забрана за продажба на марихуана на туристи во кафулињата, а истовремено истражува и нови начини како да го балансира начинот на живот на населението со потребите на туристите.

Во истражувањето во кое поголемиот број од младите туристи се изјасниле дека се одлучиле за посета на Амстердам бидејќи сакале да го искусат чувството што го нудат кафулињата во кои се продава канабис.

Околу 57 отсто од лицата кои биле анкетирани истакнале дека кафулињата со канабис се важна причина за посета на Амстердам, преку 30 проценти од испитаниците истакнале дека ретко би го посетувале Амстердам доколку не е дозволено да се посетуваат таквите кафулиња, додека 11 проценти од испитаниците воопшто не би го посетиле Амстердам.

Целта на истражувањето било да се открие најпопуларната причина за посетата на Амстердам и дали туристите се уште би го посетувале доколку достапноста на еден или повеќе од овие фактори се намали или исчезне.

Имено, Амстердам во последните неколку години се обидува да го реши проблемот со прекумерниот број туристи, бидејќи градот се соочува со голем бран на туристи кои се однесуваат лошо.