Македонија
14. јуни 2024 - 14:52

Бендевска и Митровски се заколнаа во РС Македонија, Милошоски бил болен, ќе се заколне друг пат

Од тројцата нови потпретседатели заклетва дадоа само двајца, Митрески и Бендевска. Како што кажа претседателот на Собранието, Африм Гаши, Милошоски бил болен и затоа не беше присутен на седницата на која беше избран за заменик на претседателот на Собранието.

Гаши заклетвата дека потпретседателите при вршење на функцијата ќе го почитуваат Уставот и законите на Македонија ја читаше на македонски јазик и го употреби уставното име Северна Македонија. По него повторуваше и пратеникот на СДСМ, Јован Митрески изговорајќи го уставното име на државата.

Бендевска избра друг начин да ја каже заклетвата. Додека го повторуваше текстот што го читаше собранискиот претседател Гаши таа се обврза дека ќе ги почитува Уставот и законите на РС Македонија.

Претходно на инаугурацијата за претседателка на државата, Гордана Сиљановска-Давкова во заклетвата изговори само Македонија, без придавката Северна, но и без зборот Република.