Македонија
10. August 2022 - 12:59

Цените на индустриските производи во јуни со раст од 19,6 отсто на годишно ниво

Во јуни годинава продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно се повисоки за 0,2 проценти на месечно ниво, а за 19,6 отсто на годишно ниво, објави денеска Државниот завод за статистика.

Во јуни, во споредба со мај 2022, продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се пониски во секторот Рударство и вадење камен за 0,6 проценти, а се повисоки во секторот Преработувачка индустрија за 0,2 отсто и во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација за 1,4 проценти.

Во јуни годинава во споредба со јуни лани продажните цени на производителите на индустриски производи, вкупно, се повисоки во секторот Рударство и вадење на камен за 16,2 отсто, во Преработувачка индустрија за 19,1 процент и во секторот Снабдување со електрична енергија, гас, пареа и климатизација за 32,8 отсто.