Македонија
26. September 2020 - 15:54

ЦЕСП: Напад на полициски службеник е сериозно кривично дело, ваквите постапки не смеат да бидат толерирани

Во врска со настаните кои се случија изминатите денови каде што беа нападнати полициски службеници денес Претседателот на Советот на Европски полициски синдикати (European Council of Police Unions (CESP), Mr. Ricardo Valadas(каде што Македонскиот полициски синдикат е рамноправнен член) со писмена реакција се обрати до Премиерот на Владата на Република Македонија г-дин Зоран Заев, како и до Министерот за Внатрешни работи Оливер Спасовски и Директорот на БЈБ Сашо Тасевски.

„Во последните денови сме сведоци на уште еден брутален напад на наши колеги од македонската полиција, членови на Македонскиот полициски синдикат, извршувајќи ги своите секојдневни должности и заштитувајќи ја благосостојбата на сите граѓани и на самата држава.

Ние како CESP најостро го осудуваме насилството врз полицијата, што претставува сериозно кривично дело и ваквите постапки и однесување нема да бидат толерирани. Секој што напаѓа полициски службеник или друг службеник за безбедност треба да се соочи со законот и да сноси сериозни правни последици.

Очекуваме брза реакција од сите релевантни институции во Вашата земја како одговор на принципот на нула прифатливост за насилство врз сите припадници на Министерството за внатрешни работи, како и други службеници кои ги извршуваат своите должности и им служат на граѓаните и на земјата.

Во ваков тежок период за сите нас, соочени со здравствената криза, а македонската полиција наоѓајќи се на браникот, сите наши напори треба да бидат насочени кон подобрување на правата и квалитетот на животот и здравјето на полициските службеници, развој и усогласување на полициските  работни процедури преку отворена и посложена европска рамка, поддршка за спроведување на решенија за националните проблеми во земјите членки, како и учество во создавање на безбедна и безбедна Европа со помош на имплементација на Европската полициска повелба.

Силно веруваме во ефикасноста на македонските надлежни институции и се надеваме на брзо решавање на ова прашање.  Ние ќе продолжиме да бидеме Ваш европски партнер и внимателно ќе ги следиме случувањата во Вашата земја,“ стои во писмената реакција на Советот на Европски полициски синдикати.