Македонија
19. February 2016 - 8:20

Денеска се слават епископите што станаа светци

Според календарот на МПЦ (Јулијанскиот календар) денеска е 6 февруари.

Денеска е Св. Фотиј Цариградски и преподобен Вукол Смирненски.

Свети Фотиј живеел во деветтиот век. Се родил во Цариград, во аристократско семејство, и стекнал одлично образование. Бил еден од најучените луѓе на тогашна Византија. Предавал во познатата Магнаурска школа, каде се учел и словенскиот просветител свети Кирил. Во 858 година бил посветен за цариградски патријарх. Посебно се прославил со неговата борба против искривувањето на верата од страна на римската црква. Преподобен Вукол е првиот епископ на град Смирна. За епископ бил поставен од свети апостол Јован Богослов.