Бизнис
28. November 2020 - 21:15

Хидроелектраните не работат - дали не очекува недостаток на струја и рестрикции во студените месеци?

Неработењето на хидроцентралите нема да го наруши снабдувањето на домаќинствата со струја, уверуваат од Владата. Обезбедувањето на електрична енергија од страна на АД ЕСМ е во согласност со потребите, но се следи состојбата во енергетскиот сектор.

Хидроцентралите не работата поради претходно направена анализа и истите не го загрозуваат снабдувањето со електрична енегија. Поради комплексноста на состојбите предизвикани од панедмијата зголемната потрошувачка во зимскиот период и сушниот период  кој е резултат на неповолната хидрологија се носат одлуки да се гарантира сигурснота и стабилноста на испораката на електрична енегија. Компаниите постојано се координираат со цел да обезбедат стабилност на системот, а се прават и анализи во однос на вклучување на алтернативни произведувачи  или увоз, се вели во дописот од Владата.

Недостатокот на струја од хидроцрентралите во мометнов се надополнува од увоз. Во ноември  АД ЕСМ  за набавка потрошиле над 3 милиони евра. Пред неколку дена половина населби во Скопје останаа без електрична енергија. Тогаш од Мепсо соопштија дека не биле во можност да ги ангажираат системските резерви кои не биле ставени на располагање од страна на АД ЕСМ. Енергетичарите предупердија дека државата мора да најде решение за хидроцентралите затоа што прекините во снабдувањето ќе бидат се почести.

Владата донесе одлука да го стопира произвдтвото на  струја од хидроцентралите затоа што акумулациите се празни.

Во август струјата поскапе за 7,4 проценти, со образложение дека приходите на државните енергетски компании се намалени поради кризата со вирусот, а неопходни се инвестиции во мрежата за да се обезбеди стабилно снабдување со струја.