Балкан
15. September 2020 - 12:17

Хрватска ја продолжи забраната за премин на границата до 30 септември

Националниот штаб за цивилна заштита ја продолжи одлуката за привремена забрана за преминување на границите на Хрватска, што значи дека постојниот режим, воведен по „заклучувањето“ кон средината на јуни, е продолжен до 30 септември.

Ограничениот режим на преминување на хрватските граници главно се однесува на државјани на трети земји, додека граѓаните на Европската унија и земјите од Шенген зоната имаат слободен премин.

Неколку категории странски државјани, односно лица кои немаат државјанство на Европската унија, можат да ја преминат границата, а статусот и условите можат да ги проверат на веб-страницата на Министерството за внатрешни работи, пренесуваат хрватските медиуми.