Живот
4. October 2016 - 10:05

И гулаб во затвор поради носење заканувачки писма

Полицијата во Индија притвори во близина на индиско-пакистанската граница гулаб писмоносец со закачено заканувачко писмо од Пакистан, соопштија индиските власти.

Гулабот носел писмо напишано на јазикот урду, официјален јазик на Пакистан, и бил фатен од граничната полиција во градот Патанкот, во индискиот дел на Пенџаб.

Птицата е сместена во притвор, а силите за безбедност утврдиле дека во писмото до премиерот Нарендра Моди е пратена порака: „Моди, ние повеќе не сме истите луѓе како во 1971 година“.

Писмото е потпишано од џихадистичката група Лашкар-е-Таиба, одговорна за терористичкиот напад во Бомбај 2009 година, а полицијата навреде дека пораката е „разбрана многу сериозно“.

Гулабот ќе остане во притвор до завршување на истрагата, а тоа не е прв случај на апсење птици фатени во шпонажа за Пакистан.