Балкан
14. December 2016 - 8:28

Инцко: Меѓународната заедница ќе интервенира во БиХ при обид за сецесија

Сепаратистите кои се обидуваат да ја поделат Босна и Херцеговина по етнички линии, ги загрозуваат напорите на земјата за членство во ЕУ и ќе ја принудат меѓународната заедница да интервенира на секој обид за отцепување, изјави високиот претставник на меѓународната заедница во БиХ, Валентин Инцко, 

- Од една страна имаме заложби за интеграција во Европа, а во исто време, од друга страна, и заложби за деинтеграција на земјата, оцени Инцко, додавајќи дека таквите обиди несомнено ќе го успорат процесот на приближување на БиХ кон ЕУ. 

Како што јави ФЕНА, тој нагласи и дека меѓунардоната заедници би можела да интервенира во БиХ, доколку „бидат преминати црвените линии“, односно ако босанските Срби распишат референдум за независност на Република Српска.  

Запрашан дали таа интервенција на меѓународната заедница би била од воен карактер, Инцко одговори дека тој попрво би се придржувал до мирни решенија, како на пример меѓународен притисок.