Живот
26. July 2015 - 10:41

Интересни факти кои можеби не сте ги знаеле за Македонија

Ова се шест работи кои можеби не сте ги знаеле за Македонија.
 
1.Се верува дека во црквите „Св. Богородица Пречиста“ во Кочани, „Св. Јован Богорски“ и „Св. Горгија Победоносец“ во Дебар се луваат делови од крстот на кој бил распнат Исус.
 
2.Охридското езеро е едно од најстарите и најдлабоки во Европа. Најдлабоката точка е 288 метри, а се проенува дека е старо околу четири милиони години. Дури 200 ендемски видови живета во него.
 
3.Македонија е една од земјите кои има најмногу планински врвови. Врвови на дури 34 планини се наоѓаат во Македонија, а ниту еден не е понизок од 2.000 метри надморска висина. Највисока планина е Кораб чиј врв достигнува 2.753 метри.
 
4.Една од најпознатите хуманитарки и добиткички на Нобеловата награда, Мајка Тереза е родена во Скопје. Во нејзина чест е изграден и меморијален центар.
 
5.Скопје преживеа неколку големи потреси. Најголемите се случија во 518 и 1963 година кога е уништен речиси целиот град, а во 18. век австро-унгарски генерал наредил градот да се запали. Пожарот траел два дена,  а неуништени остнале само градбите од камен, како тврдината Кале.
 
6.Вардар тече низ речиси 90 отсто од територијата на Македонија, а минува низ скоро сите поголеми градови во земјава. Најголемата река во Македонија се споменува дури и во „Илијадата“ на Хомер.