Македонија
6. July 2022 - 12:57

Изгаснат шумски пожар кој зафатил и три куќи во село Вранинци

 Припадниците на Територијалната противпожарна единица и на Доброволното противпожарно друштво од Кочани имаа ефикасна интервенција за гаснење шумски пожар во атарот на планинското село Вранинци.

Во огнот изгореа два хектара нискостеблеста шума, а зафатени биле и три објекти во селото во кои не живеел никој.

– Веднаш по пријавата за пожарот излеговме на терен со три возила и девет наши пожарникари, а поддршка добиме и од Доброволното противпожарно друштво од Кочани, од каде ни се придружија шестмина волонтери. Со брза и ефикасна интервенција спречивме огнот да се прошири и не предизвика поголеми штети. Поради стрмниот и тешко пристапен терен, потребни беа неколчку часа за целосно локализирање и ставање на пожарот под контрола, истакна Драган Апостолов, командир на ТППЕ – Кочани.

Заради утврдување на причините за пожарот увид на локацијата направија полициски службеници од Одделението за внатрешни работи од Кочани и надлежен инспектор.

Професионалните пожарникари и нивните колеги волонтери од Кочани упатија заеднички апел до граѓаните да не палат оган на отворено, да бидат внимателни и да ги почитуваат законските мерки при престој во шума.