Живот
18. May 2016 - 12:54

Ја удрил автомобил кога имала 9 години: Родителите не можеле да ја препознаат 17 години подоцна

26-годишната Јасмин Бритни од Финска не е просечно млада девојка. Уште од нејзината несреќа која се случила пред многу години, таа е парализирана од вратот надолу и осудена е животот да го мине во инвалидска количка. Се уште не и е лесно, но Јасмин нашла уникатно хоби кое и помага да ја надмине својата попреченост.
 
По 4 часа на ден Јасмин минува во подготовка. Таа добила инспирација од своите идоли: Барби кукли, Бритни Спирс, Пепелашка итн. Ова се моделите кои таа се обидув да ги имитира со изгледот. Ова е скапа и долготрајна процедура, само изминатата година таа потрошила скоро 15000 долари на своето хоби, но за неа тоа не е битно.
 
- Со покажување на мојата внатрешност, ја поттикнувам мојата самодоверба, - вели јасмин.
Во нејзиниот вкус ништо не се сменило од несреќата која и се случила во детството.
 
- Беше тоа убав сончев ден, само што добив пари, се потсетува Јасмин, 17. март 1998 година, 9.годишната (Катарина Коскиранта нејзиното поранешно име) ја удрило такси, а таа летала 23 метри. Возачот не ја видел бидејќи пишувал порака на телефонот и закочил премногу доцна. Девојчето било пренесено во болница.
 
Кога се разбудила во болница Јасмин не го чувствувала своето тело.
 
- Во погледот на моите родители, видеов дека нешто не е во ред, рекла Јасмин.
Било вистинско чудо што преживеала, иако имала неколку операции на `рбетот немало надеж да се поправи. Нејзиното семејство дало се од себе за да ја подржи. Нејзините сестри Јана и Сату, тогаш 14 и 24 и читале бајли додека била во болница.
 
Додека лежела парализирана во креветот со цефка за дишење, Јасмин донела одлука: Наместо да се откаже под животот и сонот, таа се вратла на своите херои од детството кои и помогнале да се соочи  со проблемите. Нејзината добра пријателка и дадилка Хенрика и помага секојдневно со шминката, гардероба и нега. Јасмин и е бескрајно благодарна за поддршката.