Јавна дегустација на традиционална храна од регионот
Ајвар, гулаш, штрудла, пита, ќе бидат само дел од традиционалните производи што ќе може да се дегустираат вечер во Јавна соба.
Ќе ги приготвуваат млади готвачи професионалци според рецепти од поширокиот регион.
Настанот е дел од проектот „Гастрономска мапа на Западен Балкан“, кој има за цел да ги мапира регионите каде што има традиционална подготовка на балкански јадења. Се спроведува во соработка со АРНО од Скопје, „Генератор“ од Врање, КЦИЦ од Гњилање и „Бона Фиде“ од Пљевља, со поддршка на Фондот на Западен Балкан.
– Проектот презентира нетипични категории на локалното население кои ги зачувуваат локалните гастрономски традиции, како млади готвачи, идни балкански фјужн-готвачи, женски професионалци и високоедуцирани жени, жртви на домашно насилство, обожаватели на рокенрол, како и типичните зачувувачки на традицијата – жени активни во малцински здруженија на жени, велат од АРНО.
Покрај работилниците за готвење и јавна дегустација, проектот ќе резултира со објавување книга-готвач, осум видеа за готвење и пет разгледници со мапи на пет специфични јадења: ајвар, гулаш, штрудла, пита…
Ново на Сител
-
Точно 353 балерини го соборија рекордот во „бурè“ танц на прсти
-
„Гугл мапс“ ќе може да го посочува најблискиот полнач за електромобили
-
ЕП: Ракометарките против Шведска, Унгарија и Турција
-
УЕФА ја казни Барселона
-
Ѓорческа не го помина второто коло на фјучрсот во Копер
-
Хамилтон: Ќе се тркам долго откако ќе наполнам 40 години, Ферари не е нешто краткорочно
-
Продолжуваат кампањите за претседателските и парламентарните избори
-
Протест на вработените во културните институции поради неисплаќање на мартовската плата