Македонија
17. March 2017 - 21:38

Кривопаланчани во голем број на улиците кажаа „НЕ“ за двојазичноста и федерелизацијата на Македонија

Голем број граѓани на Крива Паланка и вечерва упатија пораки за унитарна и единствена Република Македонија од протестниот марш во организација на иницијативата „За заедничка Макеоднија“.
 
Паланчани маршираа од населба „Единство“, преку старата градска чаршија, низ главната улица „Свети Јоаким Осоговски“, центарот на градот, до плоштадот „Карпошово Востание“ пред зградата на општината.
 
 Пораките останаа исти, „не“ за двојазичност, „не“ за федерализација на државата.
Организаторите истакнаа дека протестите продолжуваат се до отфрлањето на, според нив, однадвор скроената тиранска платформа со која некој сака да ја прекројува Македонија.
Ова беше десетти мирен протест на граѓаните на Крива Паланка со поддршка на иницијативата „за заедничка Македонија.