Живот
9. November 2016 - 16:09

Мистериозен феномен во Сибир: Џиновски снежни топчиња осамнаа на плажа

Во оддалеченото село Нида во Сибир, Валериј Того со камера забележа илјадници и илјадници природни џиновски снежни топки кои ги формираше необичната временска појава.

Соработката на ветрот, водата, мразот и студот доведе до појава на ваков редок феномен во кој се формираа речиси совршени топки кои прекрија километри и километри на брегот на Обскиот залив во Арктичкиот круг.

 

Жителите на Нида не навикнале на метеролошки изненадувања, се додека со сопствени очи не го видоа бескрајното поле снежни топки.

-Како некој да ги истурил тука, вели еден жител кој како и другите е видно изненанден од тоа како се совршено обликувани топките, некои со големина на тениски топчиња, а други доволно големи со нив да се направи Смешко, и сето тоа настанало природно.

Foto: Printscreen YouTube

-Топчињата се со различна големина, од мали до олкави, и се протегнуваат на површина од 18 килограми, велат тие.

Според зборовите на научниците, на мајката природа не и е потреба човечка помош за да направи вакви совршено мазни и ладни топчиња.

-По правило прво се појавува примарниот природен феномен - лигав мраз, лапавица, објаснува стручњак од Институтот за истражување на Арктикот и Антарктиткот, пренесува Би Би Си. Водата од високите бранови потоа се леди преку овие искршени делови, а потоа ветерот ги мазни рабовите, обликувајќи ги во сферични топки.

Тоа е се што е потребно за совршено „бојно поле„ за најдобра игра со снежни топчиња, било кога.