Свет
5. August 2022 - 16:43

Невработеноста во САД повторно на најниско ниво во последните 50 години

Економијата на САД додаде 528 000 работни места во јули, двојно повеќе од очекуваните 250 000, а стапката на невработеност падна за 0,1 поен на 3,5 отсто, враќајќи се на најниското ниво во последните 50 години од февруари 2020 година.

Аналитичарите очекуваа малку повисока стапка на невработеност за јули – 3,6 проценти – како што беше во јуни. Вработеноста достигна 62,1 отсто, останувајќи за 1,3 процентни поени под нивото од февруари 2020 година
Просечната заработка на час порасна со годишна стапка од 5,2 отсто. Бројот на отворени работни места за претходните два месеци беше ревидиран нагоре, од 384 000 на 386 000 во мај и од 372 000 на 398 000 во јуни, соодветно. За двата месеци корекцијата е вкупно +28 000.