Спорт плус
25. July 2021 - 12:02

Отварањето на Игрите во Токио во САД го следеа 16,7 милиони луѓе, ова е најлошиот резултат во последните 33 години

Телевизискиот пренос од церемонијата на свеченото отворање на Олимписките игри во Токио 2020, пренесувана на Ен-би-си го следеле 16,7 милиони Американци. Оваа бројка е најниска во последните 33 години.

Во споредба со церемонијата на отворање на Олимпијадата во Рио 2016 година, ТВ-публиката се намали за 37% (26,5 милиони) и за 59% во споредба со Лондон 2012 година (40,7 милиони). Отворањето на ЛОИ Сеул-1988 година го следеа 22,7 милиони ТВ гледачи, а во Барселона 1992 – 21,6 милиони. На интернет-платформите, 17 милиони Американци го гледале отворањето. Стриминг публиката е зголемена за 76% од Пјонгчанг 2018 и 72% од Рио 2016 година.