Живот
14. October 2020 - 15:17

Пандемијата предизвика драстичен пад на емисиите на штетни гасови

Поради рестриктивните мерки воведени поради пандемијата со Ковид-19  забележан е најголем пад на емисиите на штетни гасови, кои предизвикуваат ефект на стаклена градина, во првата половина од годината, соопштија научниците од пекиншкиот Универзитет Цинхуа.

Тие тврдат дека е забележан многу поголем пад на мисиите на штетни гасови од времето за финансиската криза во 2008 година, дури падот е поголем и од време на Втора светска војна.

Според податоците во кои е вклучено часовите на производство на електрична енергија, сообраќајот во повеќе од 400 градови во светот, секојдневните летови и месечните податоци за производство, научниците утврдиле дека за 8,8 отсто на годишно ниво се намалени емисиите на штетни гасови , што е најголем процент во историјата.