Свет
8. November 2019 - 13:55

Помпео со критики кон Русија и Кина

Русија ги убива политичките противници, а тактитиките на Кина би биле „ужасно познати“ на поранешните источни Германци, изјави денеска американскиот државен секретар Мајк Помпео.

Во говорот во Берлин за научените лекции од падот на Берлинскиот ѕид во 1989 година, Помпео реле дека Западот, односно „сите ние сме го изгубиле патот во позадина на тој горд момент“.

– Денес Русија, која ја води поранешен офицер на КГБ, некогаш стациониран во Дрезден, врши инвазија на своите соседи и ги убива политичките противници, истакна Помпео. – Во Кина, Комунистичката партија на Кина обликува нова визија на авторитаризам, дополни тој.

– Да бидеме единствени заедно. Да останеме заедно како сојузници, побара Помпео.