Бизнис
15. July 2016 - 14:47

Поповолна состојбата во преработувачката индустрија

Економската состојба на фирмите од преработувачката индустрија во јуни во однос на мај годинава била поповолна, а многу поповолна споредено со јуни лани, оценуваат раководителите на фирмите, кои очекуваат зголемување на бројот на вработени. 

Како што објави денеска Државниот завод за статистика, според оценката на раководителите, индикаторот на доверба во преработувачката индустрија во јуни во однос на мај годинава е зголемен за 0,8 проценти, а споредено со јуни лани за 5,6 проценти.

Состојбата на обезбеденоста на производството со порачки во јуни во однос на мај е поповолна, очекувањата за обемот на производството во наредните три месеци се дека ќе се зголеми, а залихите на готовите производи сe намалени.

Просечното искористување на капацитетите на деловните субјекти во минатиот месец изнесува 64,6 проценти од нормалното искористување.

Најголемо влијание на ограничувањето на обемот на прозводството имаат: недоволната странска побарувачка со 23,7 проценти, недоволната домашна побарувачка со 16,6 проценти, недостигот на квалификувана работна сила со 14,1 процент и финансиските проблеми со 9,4 проценти.