Технологија
26. January 2022 - 10:23

Русија подготвува три мисии на Венера до 2034 година

Руските научници планираат три мисии на Венера до 2034 година, кои ќе се обидат да испорачаат почва од таа планета првпат во историјата, соопшти Лео Грин, научен директор на Институтот за вселенски истражувања на Руската академија на науките.

– Веќе не размислуваме за една мисија „Венера-Д“, туку за цела програма… Како крајна мисија се разгледува апсолутно фантастичната замисла за испорака на почва од Венера, изјави Грин во Москва.

Според него, планирани се три мисии во рамките на руската програма за проучување на Венера за 2029, 2031 и 2034 година. Во 2029 година, леталото „Венера-Д“ со орбитални, слетувачки, демонстративни и атмосферски модули ќе се упати кон соседот на Земјата. Експедицијата 3, којашто научниците имаат намера да ја лансираат во 2034 година, ќе вклучува модули за летање и балони, како и уреди за слетување и враќање.