Свет
21. December 2017 - 11:37

Северна Кореја негира дека е одговорна за глобалниот хакерски напад во мај

Северна Кореја ги отфрли обвинувањата од страна на САД дека стои зад глобалниот хакерски напад што се случи во мај годинава.

- Како што истакнавме повеќе пати досега, ние немаме ништо со тие хакерски напади и немаме потреба да одговараме на сите одделни апсурдни тврдења на САД, изјави портпарол на Министерството за надворешни работи на Северна Кореја за државната новинска агенција.

Во хакерскиот напад беше употребена програма која бараше од сопствениците на инфицираните компјутери да платат надомест од неколку стотици долари во биткоин валутата, а во спротивно сите зачувани податоци на компјутерот ќе бидат избришани.

Над 300.000 компјутери беа инфицирани од вирусот кој привремено го онеспособи и компјутерскиот систем на британското јавно здравство