Свет
29. јуни 2016 - 9:20

Шарл Мишел со повик до британските компании да се преместат во Белгија

Премиерот на Белгија Шарл Мишел повика британски компании кои сакаат да тргуваат во Европската унија да се преместат во неговата држава по брегзит.

Тој рече дека според анкети, секоја петта британска компанија сака да се премести на друго место по резултатите од референдумот за напуштање на ЕУ.

– Белгија е пријателски настроена кон бизнисот. Има многу можности за инвестиции во Белгија. Ние сме срцето на Европа, нагласи Мишел.

Истовремено, локалните жители од холандското гратче Мастрихт ја поканија Британија и ЕУ да преговараат таму по брегзит.