Живот
29. July 2016 - 18:21

Спортист кој преку ден пере автомобили, а навечер тренира - На Светско првенство очекува златен медал!

Нермин Хасенбеговиќ Чело (29) од Власница, кој моментално живее и работи во сараево, ја дели судбината со бројни спортисти од Босна и херцеговина која малку вложува во развојот на спортот, а од спортистите очекува успеси, медали, да бидат амбасадори на својата земја.

Како што самиот вели сака спорт, ја сака теретаната каде може да крева тегови, по напорната работа и во една автоперална , ги сипушта своте вентили.

- Во теретаната запознав многу пријатели со слични склоности, а помеѓу нив е и Санел Чичиќ, двоен балкански првак во дигање тегови. Со неговата стручна помош како тренер од 2014 година значително се бавам со дигање на тегови и се уклучувам во различни видови на натпреварување каде што се искажуваат оние кои со својата сиа и мускули сакаат да се покажат во вистинско светло. во март оваа година, на Балканското првенство оддржано во Сарево освоив сребрена медала во powerlifting и сребро во deadlifting во категоријата сениори до 75 килограми, вели Хасанбеговиќ.

Според неговите зборови Босна и Херцеговина, е единствена на Балканот, која нема powerlifting сојуз и некои озбилни клубови.

- Но, тоа не ми смета да се натпреварувам самостојно и како поединец да ја претставувам Босна и Херцеговина. Моментално се подготвувам за ГПЦ светско првенство во powerlifting кое ќе сеќе одржи од 17 до 24 септември оваа гдиинаво во Србија, за каде не ги кријам амбициите за златен медал, вели Хасанбеговиќ.