Свет
25. February 2024 - 14:22

Талибанците им забранија на медиумите да примаат повици од девојчиња во програма

Талибанската полиција во источната авганистанска провинција Хост им забрани на локалните радио и телевизиски канали да примаат телефонски повици од девојчиња, наведувајќи го неморалот како причина.

Центарот за новинари во Авганистан (AFJC) во соопштение информира дека претставниците на медиумите се предупредени за правни последици за прекршување на директивата.

Во писмото од провинциската полиција до кое дојде АФЈЦ се наведува дека некои приватни радио станици „шират неморал преку злоупотреба на социјални програми и образовни програми“.

Во писмото се обвинуваат девојчињата за „нелегитимни контакти“ со водителите за време на овие програми, што наводно води до „несоодветно однесување“ што е спротивно на исламските стандарди. Дополнително, во дописот се тврди дека овие радиостаници ги немаат потребните дозволи од надлежните за емитување едукативни содржини.

Поради затворањето на училиштата за девојчиња во Авганистан, медиумите се повеќе емитуваат едукативни програми, се додава во соопштението на АФЈЦ.

Локални извори изјавија за АФЈЦ дека некои медиуми користат учебници надвор од официјалната наставна програма за образование и ги продаваат овие книги по повисока цена.