Свет
17. January 2022 - 13:12

Тонга повикува на итна помош по ерупцијата на вулканот

Тонга повикува на „итна помош“, фокусирајќи се на свежа вода и храна, додека ја проценува штетата предизвикана од саботната ерупција на вулканот Хунга-Тонга-Хунга-Хаапаи.

Вулканот експлодираше во голема ерупција, предизвикувајќи цунами и поплавувајќи ја островската држава на Тихиот Океан со вулканска пепел.

„Комуникацијата е прекината, а засега не се знае колкава е штетата по животи и имот. Она што го знаеме е дека Тонга има потреба од брза помош за да им обезбеди на своите граѓани свежа вода за пиење и храна“, рече претседателот на Парламентот Лорд Факафану, чија изјава е објавена на социјалните мрежи.

Апелот дојде откако експертите открија уште една ерупција на Хунга-Тонга-Хунга-Хаапаи.

Австралија и Нов Зеланд денеска испратија авиони за да ја проценат штетата во Тонга. Тие наведуваат дека хуманитарниот одговор го координираат со САД, Франција и други земји.

Австралискиот министер за Пацификот Зед Сесељ изјави дека во моментов немаат податоци за бројот на жртвите и дека аеродромот е во релативно добра состојба.

„Направена е значителна штета на патиштата и мостовите на тој остров во Пацификот“, рече тој.

Саботната ерупција беше почувствувана низ Пацификот, во други островски земји како Фиџи и во Северна и Јужна Америка.

Огромен облак од пепел се шири на запад кон Австралија.