Свет
14. November 2019 - 10:36

Туск: Русија не е наш стратешки партнер, туку проблем

Претседателот на Европскиот совет во заминување Доналд Туск изјави дека ги уверувал лидерите на Европската унија дека Русија „ е наш стратешки проблем, а не стратешки партнер“.

-Морав постојано, речиси секоја недела, да ги потсетувам другите дека Русија не е наш стратешки партнер, туку стратешки проблем. Бев дури и означен како мономанијак, бидејќи толку многу бев фокусиран со темата, рече Туск во говорот на Универзитетот во Бриж, пренесува Тасс.

Според него, со тоа сакал да го оддржи европското единство, на кое „агресивната политика на Кремљ“ му била главниот предизвик.

-Бев и натаму сум убеден дека во оваа игра не е во прашање само иднината на независноста на Украина и безбедноста на централна Европа, туку и суверенитетот на Европа како политички ентитет. И вооошто не се сомневам дека стратешката цел на Владимир Путин е не само да ја врати контролата врз територијата на поранешниот СССР, туку и систематски да ја ослабне ЕУ, со креирање внатрешни поделби, рече Туск.

Тој додаде дека неговиот напор на крајот се исплател бидејќи било засилено единството на ЕУ преку санкциите против Русија.