Бизнис
20. јуни 2019 - 11:18

Владата овозможи откуп на државното земјоделско земјиште со оранжерии

Владата на последната седница донесе Одлука за склучување договор за продажба на државно земјоделско земјиште врз кое има изградено оранжерии и помошни објекти.

Оваа Одлука, како што соопшти денеска на прес-конференција портапролот на МЗШВ, Соња Јанковска, е согласно Јавниот повик објавен во ноември лани на кој конкурира 14 компании, а осум ги исполнија условите.

-Откако оваа Одлука ќе биде објавена во Служен весник, Министерството за земјоделство ќе пристапи кон потпишување на договорите со сопствениците на оранжериите. На Повикот, осум компании ги исполнија условите. Процената на купопродажната цена на земјиштето ја врши Бирото за судски вештачења според Методологијата за пазарна вредност на земјоделското земјиште, донесена минатата година, истакна Јанковска.

Сопствениците на оранжерии ќе можат да си го купат земјиштето на кое се наоѓа оранжеријата, а кое во моментов е во државна сопственост. Со тоа ќе добијат имотни листови и ќе можат да инвестираат во проширување на објектите. Ќе можат да подигнат и кредити за нивно реновирање и модернизација.

-Со стекнувањето имотен лист на сопствениците ќе им се овозможи да конкурираат и за ИПАРД средствата, а крајниот ефект ќе се почувствува врз целото земјоделство, подвлече портпаролката.