Македонија
2. October 2015 - 8:27

Во Драмски театар почнуваат пробите за мјузиклот „Библијата“

Во Драмскиот театар - Скопје денеска почнуваат пробите на новиот проект, мјузикл за деца и возрасни „Библијата“ во режијата на Срѓан Јанаќиевиќ.

Либретото е исто така на Јанаќиевиќмузиката на Игор Василев - Новоградска, а дизајнот на претставата е на Кирил Василев. Премиерата ќе биде на 8 декември 2015 година.

- Книгата која е темел на нашата цивилизација, на која се базирани и преиспитувани сите наши етички кодекси, основа на законите, книга на која се темелат три религии, многу често била инспирација за уметничко толкување и експресија. Постојат безброј видувања на одредени делови и од Стариот и од Новиот завет. Секогаш интригантна и чувствителна независно од перспективата на авторите. Сепак во овој момент на "вриеж", на почетокот од новиот милениум, кога на една страна, има тенденција на преиспитување на моралните вредности, а пак од друга страна, исто толку силна потреба да се вратиме кон старите - проверени и „сигурни" вредности, па конечно и во време кога религиите во одредени региони се во жесток судир, „препрочитувањето" на Библијата изгледа есенцијално, вели Јанаќиевиќ за темата на мјузиклот.

Од овие причини, додава, претставата (оперета/мјузикл) „Библијата" смета оти би била вистински театарски чин. - Претставата во својата структура би го опфатила и Стариот и Новиот завет. Би била работена како една претстава во два дела наменета за деца и возрасни или популарно "семеен жанр", потенцира тој.

Ова, вели Јанаќиевиќ, е идеален начин за поставување на сцена на „најважната книга на светот" од неколку причини.

Пред се, потенцира тој, поради тоа што оваа форма овозможува да ја збие драмската структура на обемната Библија, потоа затоа што овој жанр сеуште е нов и недоистражен на нашите сцени па секогаш постои жед за него, и на крајот децата секогаш сакале приказните да им бидат раскажани со музика на сцената.