Македонија
25. јуни 2016 - 9:55

Во ритамот на македонските традиционални уметности и занаети

Над 20 ракотворци од Македонија денеска во рамки на настанот „Во Ритамот на Македонските традиционални уметности и занаети“ ќе ги престават своите дела.

Настанот го организира Добредојде Македонија welcome центарот, кој ќе се одржи во црквата Свети Спас од 11 до 19 часот, а ќе го отвори   Кејпи А. Полк, сопруга на американскиот амбасадор во Република Македонија.

Целта е да ги промовира уникатните карактеристики на македонското нематеријално културно наследство пред македонската јавноста и меѓународната заедница во државата.  Преку јавни презентации и демонстрации мајсторите ќе ги покажат своите вештини и познавања за негување на традиционалните уметности и занаети како филигран, дрворез, ткаење, ќерамика и изработка на накит. 

Програмата на настанот содржи неколку работилници каде посетителите ќе имаат можност да научат од експертите и да експериментираат со традиционалните техники.

Настан е поддржан од Министерството за култура на Република Македонија.