Месарите се служат со трикови: Еве како да препознаете свежо од старо месо
Светло црвената боја на месото често може да излаже дека месето е свежо. Но затоа, непријатниот мирис е најдобар показател дека месото не е за употреба.
Ако месото има лигава текстура, тоа веројатно значи дека бактериите започнале да се множат на површината. Но, што е со месото под фолија?
Најдобро е да се држите до продавници кадешто обично се наоѓаат свежи производи како што се овошје и зеленчук и свежа риба и месо. Но, ако подолго се задржете во продавница, прво купете ја храната која е спакована, додека свежото месо, јајцата и млекото купете ги последни.
Не купувајте паковано месо ако рокот е близу до истекување. И не паѓајте на црвената боја – некои продавници користат јаглен моноксид за месото да ја задржи црвената боја дури и откако ќе се расипе.
Како да откриете старо месо кое е спаковано?
Интересно е тоа што свинското, пилешкото, говедското мораат да бидат спаковани во стиропор. Под месото се наоѓа подлога која ја впива течноста која излегува од него. Имајте на ум дека премногу течност е показател на староста.
Како тогаш да ја откриете скриената течност? Стиснете го со прсти месото. Ако течноста е под него, ќе се појави по страните.
Ново на Сител
-
Роналдо на врвот на листата на најплатени спортисти во 2024 година во изборот на Спортико
-
Шефот на НАТО: На Украина никогаш не и било ветено членство
-
Зеленски: Нема да прифатиме договори меѓу САД и Русија без учество на Украина
-
Кривична против две лица од Скопје, обид за убиство
-
Кривична против сопственик на угостителски објект во Струга, сомнение за кражба на електрична енергија
-
15-годишно девојче пријавено за исчезнато
-
Бојкотите продолжуваат: Драматично зголемување на цените на храната во ЕУ и Западен Балкан
-
Шолц: Нема милост за уапсениот за нападот во Минхен, тој мора да ја напушти земјата