Балкан
5. July 2019 - 15:04

Албанија: Закани со смрт до претседателот на ЦИК, го обезбедува Националната гарда

Припадници на Националната гарда на Албанија од денеска се грижат за безбедноста на претседателот на Централна изборна комисија, ЦИК, Климент Згури и членовите на неговото семејство, јави тиранската телевизија Ора њуз.

Ваквата одлука е донесена по смртните закани што беа упатени по неговиот и животот на членовите на неговото семејство, во врска со локалните избори спроведени на 30 јуни.

-Заканите му биле упатени по состанокот на ЦИК, каде што имаше жолчна расправа и неусогласени ставови за барањето за повторно пребројување на гласачките ливчиња од изборите на 30 јуни, побарани од дел на партиите што учествуваа на изборите. Згури е против повеќето одлуки донесени од страна на мнозинството членови на ЦИК, заедно со потпретседателот Денар Биба, неведува телевизијата.

Згури меѓу другото беше и против отфрлањето на уредбата на претседателот на државата Илир Мета за одложување на локалните избори, тврдејќи дека истата е во согласност со изборниот законик и уставните надлежности на шефот на државата.

Со идентичен став беше и претходниот претседател на ЦИК и еден од најпознатите експерти од оваа област,Кристаќ Куме.