Бизарно но вистинито
26. July 2019 - 12:24

Амазонска прашума исчезнува со огромна брзина

Прашумата во Амазонија се уништува со брзина од три фудбалски игралишта во минута, а тоа значи дека наскоро може да дојде до точката каде што ова огромно подрачје веќе не ќе може да заздрави, коментираат познавачи.

Големиот пораст на сечата на дрвја, којшто се случи во мај и јуни годинава, потврдува дека претседателот Жаир Болсонаро и властите дале зелено светло за неконтролирано експлоатирање на шумските области, коментира „Гардијан”.

Според податоци добиени преку сателитскиот систем Детер Б, во јули се исечени 1.345 квадратни километри бразилска амазонска џунгла, што е за една третина повеќе отколку претходниот месец.