Loading Video...
Свет
30. November 2022 - 19:45

ЕК со план за конфискација на замрзнати руски средства

Европската комисија се зазема за формирање на специјален суд поддржан од ОН да ги испита можните руски воени злосторства во Украина и обајви план за конфискација на руски средства што се замрзнати за да се казни Москва за инвазијата на Украина. ЕУ блокираше 300 милијарди евра од резервите на руската централна банка и 19 милијарди евра пари на руските олигарси, со цел да ја казни Москва за инвазијата на Украина.

Лајен истакна и дека од почетокот на војната во Украина загинале повеке од 100 000 украински војнции и над 20 000 цивили, но подоцна Еврпската комисија го избриша овој дел од нејзиното видео обраќање кое беше обајвено утрово.