Македонија
16. September 2017 - 9:28

Европска недела на мобилност 2017

Градот Скопје и годинава ќе ја одбележи Европската недела на мобилноста 2017 и за граѓаните ќе понуди низа активности посветени на алтернативното и одржливо движење. Од денеска до 22 септември Градот Скопје ќе организира разновидна програма за сите граѓани, од најмладите до највозрасните, како и за јавниот и приватниот сектор.

Како што информираат од Градот Скопје, во овие седум дена ќе бидат претставени многубројни активности и проекти што се поврзани со одржливата мобилност, а со кои ќе се испрати силна порака за користење на алтернативните видови транспорт. Граѓаните ќе имаат можност да се едуцираат, да спортуваат, да се натпреваруваат, да разменуваат позитивни искуства и да учествуваат на трибини и форуми посветени на одржливиот транспортен систем.

Европската недела на мобилноста 2017 ќе заврши на 22 септември, на Денот без автомобили, со големо велосипедско дефиле што ќе се вози на градските улици.

Градот Скопје ја реализира Европската недела на мобилност 2017 во соработка со невладините организации Македонски Зелен Центар, Прв до Врв, Здружение на инженери за животна средина, Гоу грин, Еко свест и Милиеуконтакт Македонија Институт за обука Коцка, како и со Делегацијата на Европската унија во нашата земја и Министерството за животна средина и просторно планирање.

Оваа година, тема на Европската недела на мобилност е „Споделувањето те движи напред“, а ќе учествуваат над 2.280 градови од Европа.