Балкан
13. јуни 2017 - 13:52

Харадинај: Дијалог со Србија само после признавање на Косово

Кандидатот за премиер на Косово Рамуш Харадинај изјави дека досегашната рамка за разговорите меѓу Косово и Србија била погрешна, и единствен предуслов за продолжување на дијалогот е признавање на Ксоово.

Според него, грешката е што институциите на Косово прифатиле во разговорите со Белград да се разговара за внатрешните прашања на Косово.

– Дијалогот со Србија е поставен на погрешни рамки бидејќи се разговара за внатрешни прашања на Косово. Јас сум заинтересиран за дијалог, но со меѓусебно признавање. Не прифаќаме да разговараме за внатрешните прашања на Косово, изјави Харадинај за албанската телевизија Топ чанел.

Харадинај беше кандидат за премиер на ДПК, Алијансата за иднина на Косово и Иницијативата за Косово, кои освоија најмногу гласови иако немаат потребно мнозинство за самостојно формирање влада.