-->
-->
Храната од која пожолтуваат забите
-->
Храната која содржи шеќер и киселина, како природните и газирани сокови, овошјето и зеленчукот како што се цвекло, боровница и слично, потоа бомбоните, колачите, лимонот, црниот чај и виното, особено белото, кое е покисело од црвеното, создаваат микропукнатини. Во нив потоа се создава талог кој ја променува бојата на забите, предупредува др. Давор Чуркович од Загреб.
Тој додава дека уништената забна коска допринесува за директен пристап на непосакуваните супстанции во забните канали, што предизвикува кариес и деминерализација на забната маса, па се создаваат бели дамки.
-->
-->
-->
Ново на Сител
-
Тема на денот со Бојан Кордалов, комуниколог
-
Избори во Германија, 630 пратеници за новиот состав Буденстагот
-
При градежни работи пронајден човечки труп
-
Затвореници со секојдневен излез се обиделе да внесат дрога и пари во Идризово
-
Преговори за откуп на тутун
-
Нема доволно водичи кои говорат германски јазик
-
Гејминг центар што обединува: Деца од различни светови, иста игра
-
Преглед на вестите од светот