Македонија
23. May 2020 - 16:49

Изворот на информацијата главно оружје во битката со лажните вести во време на корона

Лажни тестови, вештачки вирус, билошка војна ова се само низата информации со кои се преплавени социјалните мрежи. Вистина или лага останува на вас. Ќе поверувате или не. Експерите за комуникологија вака го објаснуваат овој феномен. И како да ги препознаеме лажните вести.

- Лажната вест се препознава ако го откриеме нејзиниот извор. Ова е динамично време, но нема изговор да не провериме на интернет од каде потекнува веста, кој е изворот.

За разлика од нас, каде на  социјалните мрежи се споделуваат секакви теории на заговор во врска со корона, во Австралија не е така. Нашата соговорничка од Мелбурн која  по потекло е Македонка, за Сител, вели дека ваквите деизноформации , особено кога се работи за здравјето на луѓето, немаат плодна почва мегу нејзините сограѓани.

На истото посочува и и специјалистот за медиуми и јавност  Кордалов. Според него главен извор на информации во ситуацијава би требало да бидат надлежните институции, но под будно око и силен мониторинг на официјалните медиуми.