Џет-Сет
18. December 2023 - 10:07

Маск не верува во вонземјани

Човештвото е најверојатно единствениот вид „во овој дел од галаксијата“ со свест, изјави извршниот директор на SpaceX, Илон Маск, пред публиката во Италија во саботата, споредувајќи го нашиот вид со „мала свеќа во огромна темнина“.

Говорејќи на настан организиран од италијанскиот премиер Џорџија Мелони, Маск ја објасни својата желба да се населат луѓе на Марс цитирајќи го италијанскиот физичар Енрико Ферми, чиј „Парадокс на Ферми“ прашува зошто, ако вонземскиот живот е толку веројатен, луѓето допрва треба да откријат докази за тоа.

„Едно од објаснувањата, а можеби и она што се чини дека е најточно, е дека свеста е исклучително ретка“, рече Маск.

„Луѓето често ме прашуваат дали знам за вонземјани или нешто слично“, продолжи тој. „Лудото е што не видов никакви докази за вонземјани. Најверојатно, барем во овој дел од галаксијата, ние сме единствената свест што постои“.

„И така, човечката свест можете да ја замислите навистина како мала свеќа во огромна темнина, и ние мора да направиме се што можеме за да се осигураме дека свеќата не се изгасне“, заклучи тој.

Маск постојано инсистираше на тоа дека човештвото може да продолжи само ако ниските стапки на наталитет во западниот свет се сменат и ако луѓето успеат да станат „цивилизација во вселената“. Иако второто пробно лансирање на ракетата Starship на SpaceX заврши со експлозија минатиот месец, милијардерот го поздрави лансирањето како уште еден чекор кон „цел живот мултипланетарен“.

SpaceX започна да ја развива ракетата Starship во 2012 година со експресна цел да ја користи за транспорт на екипажи и товар до црвената планета. Во раните фази на нејзиниот развој, SpaceX ја нарече ракетата како „Колонијален транспортер на Марс“.

На Маск често му се поставувало мислење за вонземјаните, и покрај тоа што на шега ги нарекува вонземјаните како негови „пријатели“, тој секогаш го наведувал недостатокот на докази за вонземски живот. „За жал, сè уште не видов докази за вонземјани“, рече тој во говорот на 74. Меѓународен астронаутички конгрес во октомври, додавајќи дека „ние сме вонземјаните“.