Намирници што, покрај Сонцето, придонесуаат за повеќе витамин Д во човековото тело
Бројни научни истражувања потврдуваат оти Сонцето е главниот предуслов за лачење витамин Д во организмот, а скоро половина од светското население има недоволно, премалку количество од овој витамин во телото.
За да се задоволат дневните потреби на витамин Д, се препорачува 5 – 30 минути престој на Сонце. Сепак, поради пандемијата последнава година, претежно престојуваме во затворен простор, поради што е потребно да се зема витамин Д и со храна и додатоци.
Д-р Мајк Розен, лекар од Кливленд, САД, и стручњак од Американското здружение за срце и кардиоваскуларно здравје, ја објаснува важноста на витаминот Д особено за зајакнување на имунитетот.
– Истражувањата посочуваат врска меѓу ниското ниво на витамин Д и заразите и болестите на дишните патишта, но исто така и пневмонијата, хепатитис Б и Ц и – ХИВ, рече тој. – За време на пандемијата, апсорпцијата на витамин Д преку сонцето е значително помала.
Тој препорачува проверка на количината на витамин Д во крвта, а потоа според резултатите, лекарите ќе препорачаат додаток. Неговата колешка, д -р Александра Луис исто така смета дека без оглед на времето што го минуваме на Сонце, треба и да консумираме храна богата со витамин Д. – Ако и покрај тоа имате премногу малку од тоа во крвта, тогаш треба да земете додаток на витамин Д, вели таа.
Ново на Сител
-
Стани мастер на својот ум | Кристина Дескоски | Личен развој | Sitel Podcast 085
-
Обвинителството соопшти дека поради намален ризик од бегство Јахоски добил куќен притвор во случајот за набавка на мазут
-
Жена удрила 18-годишно девојче со автомобил, па избегала
-
БНД: Коронавирусот потекнува од лабораторија во Вухан
-
Приведен 74-годишен маж од Скопје, бил агресивен кон полицајци
-
Канада најави царини за одредени американски производи
-
Бербок: Резултатите од преговорите на Украина и САД би можеле да бидат важна пресвртница за траен мир и безбедност
-
Тепачка помеѓу лекари во операциона сала во Штип