Македонија
7. March 2018 - 13:55

Неопходен координиран пристап против родово заснованото насилство

Премиерот Зоран Заев денеска повика на координиран и искрен пристап на сите институции, сите министерства, во справување со родово заснованото насилство и за усвојување на потребните законски измени. Во тоа, како што нагласи, координацијата меѓу министерствата за труд и социјална политика, за здравство и за внатрешни работи е од клучно значење.

- Да не заборавиме дека ова е обврска на целата Влада, на целото општество кое мора цврсто да се спротивстави и да каже не за насилстовто врз жените, рече Заев на настанот „По ратификацијата: што е следно по Истанбулската конвенција“.

Тој потсети дека веќе е формирано активно национално координативно тело против семејно насилство кое треба да прерасне и да се трансформира во национално координативно тело против родово засновано насилство. 

- Со одлука на Владата ја формиравме интересорската советодавно консултативна група за еднакви можности на жените и мажите, рече Заев. Додаде дека Владата е подготвена да работи на системско унапредување на родовата еднаквост  и елиминирање на сите форми на насилство врз жените. 

Настанот е во организација на Канцеларијата на ОН во Република Македонијна по повод Меѓународниот ден на жените, а покрај Заев се обратија и министрите за здравство и труд и социјална политика, Венко Филипче и Мила Царовска.