Македонија
5. April 2017 - 8:17

Осмо продолжение на конститутивната собраниска седница

Во Собранието на Република Македонија денеска ќе продолжи конститутивната седница на која се дебатира за избор на претседател, заменик на претседателот, членови и нивни заменици на Комисијата за прашања на изборите и именувањата.

Пратениците осми ден ќе дебатираат за предлогот за состав на Комисијата што е предуслов за избор на претседател на Парламентот.

Согласно договореното, ВМРО-ДПМНЕ ќе биде застапена со шест членови во Комисијата, СДСМ ќе има пет, а ДУИ и БЕСА по еден член. 

За членови од ВМРО-ДПМНЕ се предложени Илија Димоски, Антонијо Милошоски, Крсто Мукоски, Даниела Рангелова, Димитар Стеванаџија и Благица Ласовска, од СДСМ Горан Мисовски, Дамјан Манчевски, Петре Шилегов, Мухамед Зекири и Ивана Туфегџиќ, од ДУИ Џеват Адеми и Зеќирија Ибрахими од БЕСА.

Конститутивната собраниска седница почна на 30 декември 2016 година, но беше прекината, бидејќи не беше обезбедено парламентарно мнозинство за избор на претседател на Законодавниот дом.

На дневен ред на седницата е и изборот на претседател на Собранието на Република Македонија.