Живот
29. March 2019 - 14:11

Откриена најголемата солена пештера на светот: Според Библијата жената на Лот тука била претворена во столб од сол! Кај Мртвото море се криеле дури 10 км од оваа убавина

Израелските истражувачи ја откриле најголемата "солена пештера" на светот, долга 10 километри.
 
Тоа е пештерата Малхам, во близина на Мртвото море, а чии пространства истражувачите ги испитувале последните две години, а исто така во близина се наоѓа и место на кое, според Библијата, жената на Лот е претворена во столб од сол, пренесува "BBC". 
 
Се очекува дождовите во иднина дополнително да ја прошират пештерата, навеле истражувачите.
 
"Солената пештера" настанува кога дождовницата минува низ пукнатините во земјата, се раствора и на патот кон Црното море прави полухоризонтални канали.
 
Пештерата се наоѓа во рамките на пештерата Содом, најголема во Израел, а првите нејзини делови се пронајдени уште во текот на 1980-тите години.
 
Тогаш во 2017-та година Јоав Нагев, од израелскиот клуб на истражувачи на пештери, одлучил да ја истражи до крај, па формирал тим сочинет од истражувачи и експерти за пештери.
 
Во текот на истражувањата на пештерата имало многу необични ситуации.
 
Така еднаш во текот на една пауза за вечера, како што раскажал Боаз Лангфорд од Хебрејскиот универзитет во Ерусалин, на екипата и недостасувал зачин за паста.
 
 
"Скршивме малку сол од еден камен", рекол тој.
 
Титулата најголема "солена пештера" на светот од 2006-та година ја држела пештерата на иранскиот остров Кешм.