Македонија
13. April 2024 - 16:51

Претставката на Силјановска за АСЈО пред Управен суд

За Академијата итно, антикорпциска смета дека се работи за неажурност.. Вработувањето на слушатели за идни судии и обвинители сред изборна кампања пред Управен. Тројцата судии ги слушнаа аргументите за и против, а мислење имаше и претседателскиот кандидат Силјановска-Давкова. Од академијата тврдат дека ако се забранат вработувањата за 130те кандидати, државата наскоро ќе се соочи со алармантен недостиг од судии и обвинители.. Немало прекршување на изборниот законик, бидејќи, процесот на селекција бил почнат пред повеќе од една година.

Антикорупциска нема дилема, вработувања за време на кампања е спротивно на изборниот законик. Ако постапката била итна, Академијата морала да биде ажурна.

Вработувањата на кандидати за судии и обвинители се најде под лупа на Управен откако Силјановска Давкова поднесе приговор со тврдење дека процесот е спротивен на изборниот законик. Антикорупциска ги потврди таквите сомнежи, па Академијата поднесе тужба. И пред управните судии рече дека вработувања не треба да има. Ако процесот бил итен, Академијата процесот ќе го завршела пред почеток на изборната кампања.

Дали ќе се реализираат вработувањата во Академијата, или процесот ќе мирува до завршување на изборите, Управниот суд одлуката ќе ја објави вечерва во 10 часот..