Македонија
22. April 2024 - 16:42

Со куфери и авионски билети приватните специјализанти протестираа пред Министертсвото за здравство

Со куфери и авионски билети во еден правец приватните специјализанти во 5 до 12 се собраа на уште еден протест пред министерството за здравство. После една недела штрајк иако ниту едно од барањата не е исполнето најавија дека штрајкот времено го ставаат во мирување за да помогнат во функционирањето на клиниките.

Специјализантите најавија дека иако ќе продолжат со работните обврски секој вторник во 11 за време на паузите ќе се собираат во паркот на Клинички зса да покажат како што велат дека се тука

Демири пак најави доколку и по изборите остане министер ќе се заложи приватните специјализанти да добијат поголема плата, но под услов да работат во региони каде има недостиг на кадар од нивните специјалности.

Приватните спшецијализанти и на денешниот протест се оградија од политички влијанија и потенцираат дека штрајковаат зошто биле доведени до раб на егзистенција и биле принудени да заминат во странство.