Бизнис
29. October 2020 - 13:59

Собранието ја почнува расправата за ребалансот

Денеска почнува расправата за ребалансот на буџетот. Со измените вкупните приходи се предвидени да изнесуваат 3,2 милијарди евра, а расходите 4,1 милијарди евра.

Со носењето на ребалансот ќе почне и реализацијата на мерките од четвртиот пакет помош за стопанството и граѓаните.

Предвидени се субвенции за плати во компаниите кои се погодени од кризата, ваучери за невработени, самохрани родители, пензионери, лица со ниски примања, поволни кредити за фирмите.

Новиот пакет мерки се очекува да им помогне на фирмите и граѓаните да се справат со последиците од пандемијата.

Расправата за ребалансот ќе трае 5 дена.

 

Ирена Чачкова