Македонија
12. February 2019 - 14:40

Стартуваа три мерки за подобрување на конкурентноста на деловните субјекти

Активни се три мерки за подобрување на  конкурентноста на деловните субјекти од Програмата за конкурентност, иновации и претприемништво за 2019 година, информираат од Министерството за економија.

Оттаму посочуваат дека на 8 февруари годинава се објавени три јавни повици на нивната веб-страница www.economy.gov.mk.

-Првиот јавен повик е за поддршка за зголемување на конкурентноста на деловните субјекти од преработувачка индустрија – развој на деловниот субјект, развој на производ и развој на пазар, вториот за поддршка и развој на кластерското здружување во Република Македонија за 2019 година, а третиот за поддршка за развивање, одржување и применување социјално прифатливи практики на деловните субјекти во Република Македонија за 2019 година, прецизираат од Министерството.

Сите трговски друштва и здруженија заинтересирани за јавните повици повеќе информации за условите за аплицирање, потребните документи за аплицирање, висината на надоместување на трошоците и рокот за доставување на барањата можат да најдат на веб-страницата на Министерството за економија www.economy.gov.mk.