Свет
7. February 2023 - 12:35

СЗО: Можно е 23 милиони луѓе да бидат погодени од земјотресите во Турција

Околу 23 милиони луѓе би можеле да бидат погодени од земјотресите што ги потресоа југоисточна Турција и северна Сирија, соопшти денеска Светската здравствена организација, која вети долгорочна поддршка по првото испраќање итна помош.

„Мапите на локацијата на земјотресот покажуваат дека 23 милиони луѓе се потенцијално загрозени, вклучително и околу пет милиони ранливи луѓе“, рече претставникот на СЗО, Аделхајд Маршанг на прес-конференција.

Во серија земјотреси во Турција и Сирија загинаа повеќе од 5.000 луѓе, според новиот официјален биланс на загинати, додека спасувачките тимови и денеска се обидуваат да извлечат преживеани од урнатините.

„Ќе работиме со сите партнери за да ги поддржиме властите во Турција и Сирија во критичните часови и денови што следат, како и во месеците и годините што следат, додека двете земји закрепнуваат и обновуваат“.

Според неа, СЗО ја активирала својата мрежа на тимови за итна медицинска помош со цел да се обезбеди основна здравствена заштита на повредените и најзагрозените.