Свет
14. January 2022 - 9:29

СЗО препорача два нови лекови за Kовид-19, проширувајќи ги опциите против Омикрон

Панелот на Светската здравствена организација (СЗО) во петокот препорача употреба на два лека - фармацевтската компанија Eli Lilly и GlaxoSmithKline и Vir Biotechnology - додавајќи нови опции за лекување на пациенти со Ковид-19 бидејќи варијантата на коронавирус омикрон брзо се шири.

Податоците на СЗО покажуваат дека омикрон, кој ја избегнува заштитата што ја обезбедуваат многу вакцини и терапии, е идентификуван во 149 земји. Брзо ја заменува делтата како доминантна варијанта во неколку држави, принудувајќи ги владите и научниците да ја зајакнат одбраната преку тестирање, инјекции и терапии.

Во четвртокот, комисијата силно го препорача Lilly's baricitinib, продаден под брендот Olumiant, за пациенти со тешка ковид-19 во комбинација со кортикостероиди, додека условно ја поддржува терапијата со антитела GSK-Vir за поблаги пациенти со најголем ризик од хоспитализација.

Досега, терапијата со моноклонални антитела GSK-Vir беше единствената што покажа ефикасност против омикрон во лабораториски тестови, додека слични третмани од Eli Lilly and Co и Regeneron Pharmaceuticals понудија помала заштита при ваквите тестови.

Експертите на СЗО забележаа дека ефективноста на третманот со моноклонални антитела - лабораториски произведени соединенија кои ја имитираат природната одбрана на телото - против новите варијанти како што е омикрон сè уште е неизвесна, и рекоа дека упатствата за оваа класа на лекови ќе бидат ажурирани кога ќе се дополнат податоците.

Упатствата на СЗО, објавени во Британскиот медицински журнал, исто така наведуваат дека доказите покажуваат дека баритиниб ја подобрува стапката на преживување и ја намалува потребата за респиратор, без забележано зголемување на негативните ефекти.

Француската медицинска добротворна организација Лекари без граници (MSF) ги поздрави упатствата на Обединетите нации и рече дека барицитиниб може да биде потенцијална алтернатива на тековните третмани со моноклонални антитела препорачани од СЗО, кои сè уште недостасуваат во многу земји со низок и среден приход.

Лекари без граници, исто така, рекоа дека владите мора да преземат чекори за да обезбедат патентните монополи да не го попречуваат пристапот до лекување.